Repeterende schenking smeermiddel woningmarkt


 

De Belastingdienst moet de repeterende schenking mogelijk maken als smeermiddel voor de woningmarkt. Deze oproep van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) is te lezen in de Volkskrant van vandaag. Eerder dit jaar heeft de Belastingdienst aangegeven dat de repeterende schenking, waarbij voor een aantal jaar achter elkaar jaarlijkse belastingvrije schenkingen worden vastgelegd, niet mag. De Belastingdienst beschouwt deze schenkingen als één schenking en daarover moet schenkbelasting worden betaald.

 

Met een repeterende schenking wordt vastgelegd dat een kind voor een langere periode elk jaar het jaarlijks belastingvrij te ontvangen bedrag (ruim 5.000 euro) van zijn ouders krijgt. Dit schriftelijk vastleggen geeft de bank een extra zekerheid dat er naast inkomen uit arbeid jaarlijks extra geld binnenkomt. Volgens notaris Aniel Autar, voorzitter van de EPN, verstrekt tenminste één bank op basis van deze extra inkomsten eerder een hypotheek en dus is de maatregel voor hem een nieuwe mogelijkheid om de woningmarkt te stimuleren, nu de mogelijkheid van een belastingvrije schenking van een ton per 31 december 2014 definitief eindigt. De Belastingdienst ziet dit echter anders. Op het moment dat vastgelegd wordt dat er bijvoorbeeld tien jaar lang 5.000 euro per jaar wordt gegeven, wordt dat door de Belastingdienst aangemerkt als één schenking van 50.000 euro. Daarover moet schenkbelasting worden betaald. Hierdoor vervalt het fiscale voordeel van de regeling. 

Reeds vastgelegde repeterende schenkingen


De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft na bekendmaking van de visie van de Belastingdienst contact opgenomen met de Belastingdienst over de gevolgen hiervan voor gevallen waarin reeds een repeterende schenking is vastgelegd. Het contact met de Belastingdienst hierover loopt nog. Vooralsnog geldt de visie van de Belastingdienst ook voor deze gevallen. Zodra hierover meer bekend is, zal hierover een bericht op NotarisNet verschijnen.

 

Bron: KNB IntranetTerug naar het overzicht met alle nieuwsberichten

Meest gezochte items

 • Voogdijregeling

  Normaliter oefenen de ouders van een minderjarig kind gezamenlijk het ouderlijk gezag uit. Overlijdt één van de ouders, dan krijgt de ander van rechtswege alleen het ouderlijk gezag. Meer Informatie
 • Estateplanning

  Het aantal Nederlanders met een meer dan gemiddeld vermogen groeit gestaag. Hoe groter het vermogen bij overlijden, hoe hoger het bedrag aan erfbelasting dat de fiscus incasseert. Meer Informatie
 • Erfrecht en testament

  Het erfrecht geeft regels voor de vererving van vermogen en het afwikkelen van een nalatenschap. Meer Informatie

Adresgegevens & Openingstijden

 • Notariskantoor Vierlingsbeek
 • Grotestraat 89, 5821 AC Vierlingsbeek
 • Postbus 2, 5820 AA Vierlingsbeek
 • Telefoon: (0478) 63 15 55
 • Fax: (0478) 63 22 48

 • Maandag t/m Vrijdag
 • 09:00u tot 12:45u
 • 13:30u tot 17:00u

 • Voldoende gratis eigen parkeergelegenheid.